Mąka- jej typy

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Mąka- jej typy

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
Podstawowe typy mąk pszennych:

* mąka tortowa, typ 400 – idealna do wypieku ciast tortowych;
* mąka tortowa typ, 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo – tłuszczowych; przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich;
* mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów;
* mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów; do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów;
* mąka poznańska typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów; - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek;
* mąka luksusowa typ 550 - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek, ciast smażonych;
* mąka, typ 650 -mąka makaronowa do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.

Podstawowe typy mąk żytnich

Typ 580 – jasna
Typ 650 - bułkowa
Typ 720 - jasna
Typ 850 - chlebowa
Typ 1400 - sitkowa
Typ 1850 - starogardzka graham do wypieku pieczywa
Typ 2000 – razowa do wypieku pieczywa i na żur

Odpowiedz na/ edytuj Mąka- jej typy