I tu wracamy do debaty która co jakiś czas dzieli społeczności na portalach kulinarnych czyli oceny . A to ktoś w ,, odwecie " za wyłapanie plagiatu kliknie parę 1 , a to ktoś raptem dostaje kilka 5 w parę minut choć przepis wcale nie zasługuje na to .Moim zdaniem punktacja tylko wywołuje agresywne zachowanie . Była bym za zniesieniem punktacji .Swoją opinię o przepisie można wyrazić pisząc parę słów .Był by problem z nagrodami w konkursach a właściwie z tą jedną którą przyznaje się za pierwsze miejsce w rankingach . Ale to chyba nie problem - sponsor przyznawał by i tą nagrodę i było by po problemie .
Miło mi jak ktoś oceni mój przepis na 5 ale chętnie zrezygnuję z tego by było mi miło na rzecz spokoju na stronie .I tak to punktowanie ma znaczenie tylko w tym jednym przypadku - na nic więcej to nie wpływa .A zapomniałam - wpływa na średnią punktację . Jak ktoś wstawi 1 przepis który ktoś oceni na 5 to będzie mieć średnią 5 - inny wstawi 100 super przepisów ale komuś podpadnie i będzie mieć średnią 2.O czym to świadczy ? A no o tym ,że niestety nie ma to nic wspólnego z prawdą .
Doskonale wiemy , że plagiat goni plagiat , przepisy są przepisywane skąd się tylko da - byle więcej .Po słownictwie użytym w tekście przepisu można natychmiast wyczuć czy ktoś tą potrawę gotował czy tylko przepis przepisał .
Nie rozumiem tylko po co ? Przecież jeśli nie lubię gotowania to nie muszę być na stronie kulinarnej .A jak lubię i gotuję to spisuję przepis wg tego jak robię a nie odtwarzam go słowo po słowie z innego źródła .
Mało tego kopiarze już się nauczyli , ze przepisy są sprawdzane i że jak się zmieni kolejność słów lub składników a nie ma dołączonego zdjęcia to czasem jest problem z udowodnieniem plagiatu.
A przecież to takie proste .Jak trafię na doskonały przepis czyjegoś autorstwa , gotuję wg niego to mogę go promować wstawiając na forum link do przepisu , dodając do tego swoje zdjęcie jak jest to możliwe .A jeśli korzystam tylko z pomysłu to podaję żródło - wielu z nas tak robi .
Zobaczcie jak można postępować : kiedyś na forum rozmawialiśmy o moich kluskach oranżowych ( śląskie barwione marchewką na pomarańczowo ) i wspomniałam o tym , ze myślę o zrobieniu czerwonych z buraczkami .A potem trochę czasu minęło i Pyza zrobiła takie kluski pierwsza - a pod przepisem napisała , że pomysł Buni . Wcale nie musiała tego robić bo ja takich klusek jeszcze nie zrobiłam i przepisu nie wstawiłam - ale napisała i strasznie mi się to podobało .
Wiele osób pisze - pomysł ze strony .... .itp. To bardzo fajne - uczciwe .Bo to , że korzystamy z czyjejś inspiracji wcale nas nie dewaluuje jako dobrze gotujących .
I takie postępowanie powinniśmy zauważać i ,, nagradzać " - bo to jest fer .A klepanie ocen z fikcyjnych kont nie .
Ale widzisz, to my jesteśmy czarownice szukające nie wiadomo czego i czepiające się ludzi! Nie wiem, czy niektóre osoby nigdy nie słyszały słowa UCZCIWOŚĆ?!
Oceny przepisów
Obserwuj wątekOdp: Odp: Oceny przepisów
Henia
Ale widzisz, to my jesteśmy czarownice szukające nie wiadomo czego i czepiające się ludzi! Nie wiem, czy niektóre osoby nigdy nie słyszały słowa UCZCIWOŚĆ?!