Zupa krem z krewetek, kaczka na dziko po burgundzku z pyzami i modrą kapustą, mizeria z jogurtem na słodko - kwaśno, czerwone wytrawne wino.
Przepis na krem z krewetek poproszę ( moze być w skrócie tzn. na czym robisz ) bo mi narobiłeś apetytu .
Buniu podam przepis dla wytrawnych i doświadczonych mistrzów kuchni (do których Ciebie oczywiście zaliczam)
20 dag rozmrożonych krewetek obsmażam na maśle. Wrzucam (razem z masłem na którym się smażyły) do 1 l wywaru z włoszczyzny (bez selera). Gotuję ok 10 min. Odkładam ok 10 sztuk krewetek. Resztę miksuję. Zupę zagęszczam mąką z dodatkiem tłustej kwaśnej śmietany. Doprawiam solą (najlepiej morską) i pieprzem. Pieprz nie może dominować ale nie może go być za mało bo zupa "wyjdzie" mdła. Również śmietanę należy zastosować z wyczuciem. Krewetki "odłożone" siekam w drobną kosteczkę i dodaję do kremu. Można podać z groszkiem ptysiowym ale w brukselskiej restauracji gdzie kiedyś pracowałem podawano ją zawsze z bagietką.
PS. Wkrótce dodam szczegółowy przepis.
zmieniono 2 razy (ostatnio 01 maj 2012 02:26 przez Bahus)
co dzisiaj na obiad?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
Bahus
Buniu podam przepis dla wytrawnych i doświadczonych mistrzów kuchni (do których Ciebie oczywiście zaliczam)
20 dag rozmrożonych krewetek obsmażam na maśle. Wrzucam (razem z masłem na którym się smażyły) do 1 l wywaru z włoszczyzny (bez selera). Gotuję ok 10 min. Odkładam ok 10 sztuk krewetek. Resztę miksuję. Zupę zagęszczam mąką z dodatkiem tłustej kwaśnej śmietany. Doprawiam solą (najlepiej morską) i pieprzem. Pieprz nie może dominować ale nie może go być za mało bo zupa "wyjdzie" mdła. Również śmietanę należy zastosować z wyczuciem. Krewetki "odłożone" siekam w drobną kosteczkę i dodaję do kremu. Można podać z groszkiem ptysiowym ale w brukselskiej restauracji gdzie kiedyś pracowałem podawano ją zawsze z bagietką.
PS. Wkrótce dodam szczegółowy przepis.