Wersja do druku
Wyślij przepis
Dodaj do ulubionych
skomentuj
protal - podudzie indycze zapiekane z cebulą
Mięso indycze, pyszne
choć trochę droższe od kurczaka jest cenne dla diety Protal. Przygotowana przeze mnie potrawa zaskoczyła mnie smakiem, przypominając raczej wieprzową karkówkę z cebulką niż drób.Mięso jest bardzo smaczne na gorąco i zimno - do kanapki.
* ściagamy skórę z całości mięsa
* podudzie nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku w stosunku 1 : 1,5 : 3 ; odstawiłam na 1 godz. do lodówki
* podudzie wkładamy do worka, smarujemy dokładnie wierzch jogurtem ...
...i obkładamy plastrami cebuli
* wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. 40 min., z tym, że po ok.40 min. worek z mięsemz odwracamy na drugą stronę / górą do dołu / - wtedy zmniejszamy temp.do 180 stC
* po wyjęciu z piekarnika otwieramy worek i przekładamy mięso na talerz, aby nie stało w wytworzonym w trakcie pieczenia sosiku
* cebulkę układamy obok, gdyż w czasie fazy pw, mozemy ją spokojnie i ze smakiem zjeść.
Smacznego !
Przepis udostępniony przez Pola42
Inne przepisy autora
Opinie (7)
Dyskusja (0)
Oceny (0)
Skomentuj
papajka (dodano 2009-03-10 09:17:47)
Witam kochana Polu a już się matrwiłam czy będziesz tak miła i podeślesz jakieś nowości
dla NAS pięknych protalówek.Oczywiście nie zawiodłaś.Wielkie dzięki.Dzięki Twoim przepisom i fotkom moja córcia też do Nas dołączyła /a powinna już dawno/.Pozdrawiamy Cię bardzo serdecznie
Pola42 (dodano 2009-03-10 1039)
Dziękuję papajko, z córką będzie Ci się łatwiej odchudzać.Lepiej się tez gotuje dla dwóch osób, niz jednej
saska (dodano 2009-03-10 14:34:49)
Hm... ale apetycznie wygląda... lecę kuić i wypróbować......Jesteś mistrzem Protalu... Ciekawa jestem co też u Ciebie będzie gościć na Wielkanoc
papajka (dodano 2009-03-10 16:26:36)
Polu,a może coś z owoców morza,bo prócz grilowania na patelni
nie potrafię nic wykombinować,a uwielbiam je i są dozwolone.Pozdrawiamy
ekkore (dodano 2009-04-04 15:55:30)
Zrobione, zjedzone - rewelacja. Szczególnie sos
jogurtowy oraz duszona cebula - następnym razem dam zdecydowanie więcej. Skóry się nie pozbyłam - upiekłam z nią, potem zjadł ją syn (dla mnie była zbyt mało przypieczona, więc by nie przeszła). mój mąż nie jada rzeczy kościastych, ale zażyczył sobie w ten sposób upieczoną pierś. tym razem nie zaryzykowałam - bo po 1,5 godziny pieczenia pierś byłaby sucha na wiór. Następnym razem poeksperymentuje z piersią i udkami z kurczaka (one mogą sie piec w podobnym czasie). Jakby co - mam danie na komunię (oczywiście z kurczakiem)
jasia (dodano 2009-05-27 16:15:16)
Wspaniały przepis, podudzie wyszło wysmienite, ładnie się przyrumieniło, cebulka wspaniala. Tylko nie obracałam, bo przed pieczeniem rękaw ponakłuwałam i obawiałam sie, że sosik wycieknie. Takie smaczne danie
i bez odrobiny tluszczu. Pola dzięki za przepis.
Pola42 (dodano 2009-06-02 20:36:58)
Na zdrówko i niech Ci w bioderka nie pójdzie
Brak dyskusji
To miejsce przeznaczone jest na opinie o przepisie wystawione przez Expertów Wielkiego Żarcia. Jeśli chcesz, aby Twój przepis został oceniony przez Ekspertów i otrzymał Certyfikat Jakości Wielkiego Żarcia, poczytaj więcej, czym są Polecane.
Brak ocen
Inne tego autora
protal - kiełbasa węgierska
protal - biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc
protal - makaron do zup lub mięska
protal - tortilla
protal - bezy - beziki deserowe
protal - ciasto biszkoptowe
protal - podudzie indycze zapiekane z cebulą
protal - mielona rolada z podrobami
protal - cukiniowe łódeczki z mięsem
protal - chudy bigos
protal - kwaśna sałatka z łososiem i surimi
protal - kulki drobiowe z pieczarkami
protal - galaretka brokułowa z drobiu
protal - serniczek na zimno
protal - drobiowa pieczeń niby rzymska
protal - babeczki mięsne nadziewane
protal - sernik z marchewką
protal - kieszonki drobiowe z patelni
protal - kuleczki rybne pod kwaśnym sosem
protal - wołowina z grzybami na ostro
protal - omlet warzywno - mięsny
protal - czerwony zawijaniec z kurzego piersiątka
protal - drobiowa chińszczyzna
protal - deser jogurtowy
protal - ryba zapiekana w sosie jogurtowym
protal - pulpety w sosie pomidorowym
protal - gyros z piersi drobiowej z sałatą
Rureczki francuskie z kremem łososiowym
opinia dyskusja
Grupy: Mięso , Drób , Przepisy różne ,
Jakie wspaniałe dania można robić z Protalu.
zmieniono 1 raz (ostatnio 14 gru 2009 06:27 przez Pojemsobie)
Dieta Protal
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Dieta Protal
Pojemsobie
Przepis - protal - podudzie indycze zapiekane z cebulą
dodaj notatkę
Historia
V
Składniki
* 1 podudzie indycze / moje ważyło ok. 85 dkg/
* 2,5 dużej cebuli
* 4 łyzki jogurtu naturalnego, chudego
* przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka,sos sojowy / 4 krople/
także : " piekarnik foliowy " z zapinką
Wersja do druku
Wyślij przepis
Dodaj do ulubionych
skomentuj
protal - podudzie indycze zapiekane z cebulą
Mięso indycze, pyszne
choć trochę droższe od kurczaka jest cenne dla diety Protal. Przygotowana przeze mnie potrawa zaskoczyła mnie smakiem, przypominając raczej wieprzową karkówkę z cebulką niż drób.Mięso jest bardzo smaczne na gorąco i zimno - do kanapki.
* ściagamy skórę z całości mięsa
* podudzie nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku w stosunku 1 : 1,5 : 3 ; odstawiłam na 1 godz. do lodówki
* włączamy piekarnik na 200 st C / termoobieg /
* cebule kroimy w grubsze plastry
* jogurt mieszamy z odrobinką soli, pieprzu , papryki,sosu sojowegoi majeranku
* podudzie wkładamy do worka, smarujemy dokładnie wierzch jogurtem ...
...i obkładamy plastrami cebuli
* wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. 40 min., z tym, że po ok.40 min. worek z mięsemz odwracamy na drugą stronę / górą do dołu / - wtedy zmniejszamy temp.do 180 stC
* po wyjęciu z piekarnika otwieramy worek i przekładamy mięso na talerz, aby nie stało w wytworzonym w trakcie pieczenia sosiku
* cebulkę układamy obok, gdyż w czasie fazy pw, mozemy ją spokojnie i ze smakiem zjeść.
Smacznego !
Przepis udostępniony przez Pola42
Inne przepisy autora
Opinie (7)
Dyskusja (0)
Oceny (0)
Skomentuj
papajka (dodano 2009-03-10 09:17:47)
Witam kochana Polu a już się matrwiłam czy będziesz tak miła i podeślesz jakieś nowości
dla NAS pięknych protalówek.Oczywiście nie zawiodłaś.Wielkie dzięki.Dzięki Twoim przepisom i fotkom moja córcia też do Nas dołączyła /a powinna już dawno/.Pozdrawiamy Cię bardzo serdecznie
Pola42 (dodano 2009-03-10 1039)
Dziękuję papajko, z córką będzie Ci się łatwiej odchudzać.Lepiej się tez gotuje dla dwóch osób, niz jednej
saska (dodano 2009-03-10 14:34:49)
Hm... ale apetycznie wygląda... lecę kuić i wypróbować......Jesteś mistrzem Protalu... Ciekawa jestem co też u Ciebie będzie gościć na Wielkanoc
papajka (dodano 2009-03-10 16:26:36)
Polu,a może coś z owoców morza,bo prócz grilowania na patelni
nie potrafię nic wykombinować,a uwielbiam je i są dozwolone.Pozdrawiamy
ekkore (dodano 2009-04-04 15:55:30)
Zrobione, zjedzone - rewelacja. Szczególnie sos
jogurtowy oraz duszona cebula - następnym razem dam zdecydowanie więcej. Skóry się nie pozbyłam - upiekłam z nią, potem zjadł ją syn (dla mnie była zbyt mało przypieczona, więc by nie przeszła). mój mąż nie jada rzeczy kościastych, ale zażyczył sobie w ten sposób upieczoną pierś. tym razem nie zaryzykowałam - bo po 1,5 godziny pieczenia pierś byłaby sucha na wiór. Następnym razem poeksperymentuje z piersią i udkami z kurczaka (one mogą sie piec w podobnym czasie). Jakby co - mam danie na komunię (oczywiście z kurczakiem)
jasia (dodano 2009-05-27 16:15:16)
Wspaniały przepis, podudzie wyszło wysmienite, ładnie się przyrumieniło, cebulka wspaniala. Tylko nie obracałam, bo przed pieczeniem rękaw ponakłuwałam i obawiałam sie, że sosik wycieknie. Takie smaczne danie
i bez odrobiny tluszczu. Pola dzięki za przepis.
Pola42 (dodano 2009-06-02 20:36:58)
Na zdrówko i niech Ci w bioderka nie pójdzie
Brak dyskusji
To miejsce przeznaczone jest na opinie o przepisie wystawione przez Expertów Wielkiego Żarcia. Jeśli chcesz, aby Twój przepis został oceniony przez Ekspertów i otrzymał Certyfikat Jakości Wielkiego Żarcia, poczytaj więcej, czym są Polecane.
Brak ocen
Inne tego autora
protal - kiełbasa węgierska
protal - biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc
protal - makaron do zup lub mięska
protal - tortilla
protal - bezy - beziki deserowe
protal - ciasto biszkoptowe
protal - podudzie indycze zapiekane z cebulą
protal - mielona rolada z podrobami
protal - cukiniowe łódeczki z mięsem
protal - chudy bigos
protal - kwaśna sałatka z łososiem i surimi
protal - kulki drobiowe z pieczarkami
protal - galaretka brokułowa z drobiu
protal - serniczek na zimno
protal - drobiowa pieczeń niby rzymska
protal - babeczki mięsne nadziewane
protal - sernik z marchewką
protal - kieszonki drobiowe z patelni
protal - kuleczki rybne pod kwaśnym sosem
protal - wołowina z grzybami na ostro
protal - omlet warzywno - mięsny
protal - czerwony zawijaniec z kurzego piersiątka
protal - drobiowa chińszczyzna
protal - deser jogurtowy
protal - ryba zapiekana w sosie jogurtowym
protal - pulpety w sosie pomidorowym
protal - gyros z piersi drobiowej z sałatą
Rureczki francuskie z kremem łososiowym
opinia dyskusja
Grupy: Mięso , Drób , Przepisy różne ,
Jakie wspaniałe dania można robić z Protalu.