Do przetłumaczenia

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Do przetłumaczenia

zuzi
  • zuzi

  • Posty: 2077
  • Przepisy: 174
  • Artykuły: 13
caroline1983 napisał(a):

Pochodzę z byłego konińskiego czyli tez wielkopolska
U mnie gzik lub gzika to twaróg ze smietana najczesciej z dodatkiem zieleniny (szczypiorek, koperek pietruszka), rzodkiewki, cebulki czasami też ogórka itp. wg uznania. Przyprawia sie to sola i pieprzem.

A tu masz definicję z wikipedii:
Gzik — wielkopolska potrawa postna. Biały ser rozrobiony ze śmietaną (niektórzy zamiast śmietany stosują mleko lub jogurt), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (bywają też inne dodatki, np. jajko).


Dokładnie tak
https://gotujmy.pl/pyry-z-gzikiem,przepisy,35389.html

Odpowiedz na/ edytuj Do przetłumaczenia