4 jajka
8lyzek cukru
zelatyn 2 lyzeczki
otarta skorka z cytryny
Zoltka utrzec z cukrem na puszysta piane w tym czasie namocztc zelatyne w niewielkiej ilosci wody jak napecznieje zagotowac,wychlodzic.Do jajek utartych dodac sok z cytryny i otarta skorke oraz ubite bialka,calosc bardzo delikatnie wymieszac,wlac zelatyne nie przerywajac mieszania,wlac do salaterek.Trzeba to robic bardzo szybko gdyz krem natychmiast tezeje.
Mam podobny przepis tylko jajka ubija się nad gorącą kapielą wodną-do tego dodaje sie namoczone w alkoholu rodzynki-pychota
To podaj twoj przepis.
5 jajek
5 łyzek cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 łyzka zelatyny
1/2 szklanki rodzynek namoczonych najlepiej w spirytusie
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem-osobno żółtka i białka nad kąpielą wodną. W miedzy czasie rozpuszczamy galaretkę z żelatyną w 1/4 szklanki wrzatku-studzimy.Gdy żółtka i białka mamy ubite delikatnie łączymy obie masy i dolewamy powolutku rozpuszczoną i ostudzona galaretkę. Na koniec wsypujemy rodzynki-delikatnie mieszamy.Wylewamy do większego półmiska i do lodówki aby zastygło.Po zastygnięciu nakładamy do salaterek łyżką.Możemy polac ajerkoniakiem-ale to wersja dla dorosłych.(żeby było bardziej kwaśne dodaje pół łyżeczki sproszkowanego kwasku cytrynowego)
Do przetłumaczenia
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Do przetłumaczenia
zuzi
5 jajek
5 łyzek cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 łyzka zelatyny
1/2 szklanki rodzynek namoczonych najlepiej w spirytusie
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem-osobno żółtka i białka nad kąpielą wodną. W miedzy czasie rozpuszczamy galaretkę z żelatyną w 1/4 szklanki wrzatku-studzimy.Gdy żółtka i białka mamy ubite delikatnie łączymy obie masy i dolewamy powolutku rozpuszczoną i ostudzona galaretkę. Na koniec wsypujemy rodzynki-delikatnie mieszamy.Wylewamy do większego półmiska i do lodówki aby zastygło.Po zastygnięciu nakładamy do salaterek łyżką.Możemy polac ajerkoniakiem-ale to wersja dla dorosłych.(żeby było bardziej kwaśne dodaje pół łyżeczki sproszkowanego kwasku cytrynowego)