Zdjęcia bez efektów, robione na macro, w pełnym dziennym, jasnym świetle (na parapecie).
Pierwsze bez lampy, drugie z.
O kurcze, to zdjęcie jest trochę... niebieskie! Może musisz wejść gdzieś głębiej w ustawienia aparatu, albo trafił Ci się taki felerny egzemplarz jak mnie?
Ja na przykład nie mogę robić zrobić zdjęcia w zbliżeniu, bo obraz kompletnie się rozmazuje. W poprzednim aparacie tak nie miałam
No właśnie bez lampy tak to u mnie wygląda... W funkcjach "grzebałam" ale tak by niczego nie zepsuć- nie ukrywam, że jestem w tym zupełnym laikiem.
Zdjęcia robione z aparatu moich rodziców (dużo starszego) w makro są o niebo lepsze- tylko z kolei on pożera baterię w 15-20 minut Co więcej, akumulator trzeba ładować tuż przed fotografowanie, bo inaczej uważa, że jest rozładowany... Dlatego próbuję się pogodzić z moim aparatem. Ale faktycznie wydaje mi się, że on już zwyczajnie się psuje... np. w jednym punkcie (na samej gorze, po lewej) zawsze robi kropkę (czyszczony był nie raz, to nie brud)
Niebieskie są, ponieważ źle jest ustawiony balans bieli (white balance)(jeśli białe jest białe, to wszystkie kolory są poprawne) jeśli robiłaś zdjęcie z ustawieniem balansu bieli na lampę błyskową która ma zimny kolor to taki będzie efekt. Należy zmienić balans na światło dzienne (słoneczko najczęściej).
Co do kropki to nie jest to brud na szkle tylko na matrycy (lub gorzej, jest wypalony punkt na matrycy)
Odpowiedz na/ edytuj Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
peter2_85
Niebieskie są, ponieważ źle jest ustawiony balans bieli (white balance)(jeśli białe jest białe, to wszystkie kolory są poprawne) jeśli robiłaś zdjęcie z ustawieniem balansu bieli na lampę błyskową która ma zimny kolor to taki będzie efekt. Należy zmienić balans na światło dzienne (słoneczko najczęściej).
Co do kropki to nie jest to brud na szkle tylko na matrycy (lub gorzej, jest wypalony punkt na matrycy)