Jak długo przechowujecie mięso w zamrażarce?

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jak długo przechowujecie mięso w zamrażarce?

magdalennab
Temperatura w zamrażalniku powinna utrzymywać się na poziomie –18 st. C lub niższym – w takich warunkach można przechowywać żywność od 3 do 12 miesięcy.
wieprzowina chuda 6 - 8 miesięcy
mięso wołowe 8 - 12 miesięcy
cielęcina 6 - 8 miesięcy
podroby 3 - 4 miesięcy
drób 6 - 8 miesięcy
ryby 2 - 4 miesięcy
warzywa 5 - 9 miesięcy
owoce 8 - 9 miesięcy
ciasto 5 - miesięcy
lody 6 miesięcy
zupy gotowane 3 miesiące

ciekawa tabelka ale dosyć rygorystyczna jeśli właśnie chodzi o mięsa

PRZECHOWYWANIE W lodówce W zamrażarce

MIĘSO SUROWE
wołowina 2–3 dni 2–3 miesiące
wieprzowina 2–3 dni 1–2 miesiące
drób 2–3 dni 2–3 miesiące
cielęcina 2–3 dni 2–3 miesiące
mięso przetworzone
pieczona wołowina 8 miesięcy
kiełbasa, szynka 2 miesiące
pieczona cielęcina 6 miesięcy

RYBY
surowa (tłusta/chuda) 3/4 dni 4/6 miesięcy
gotowana 1–2 dni

PRODUKTY MLECZNE
masło (zamk./otw.) 2 tyg./1 tydz. 6 miesięcy
margaryna 7 dni 6 miesięcy
serki twarogowe,
smakowe, topione termin ważności
mleko, napoje mleczne,
śmietana termin ważności
ser żółty 6–12 dni 3–4 miesiące

WARZYWA
ogórki 10 dni 1 rok
pomidory, papryka 7 dni 1 rok
sałata 7 dni
groszek, brukselka 5 dni 1 rok
pieczarki 5 dni 1 rok
brokuły 2–3 dni 1 rok
marchewka 2–4 tyg 1 rok
kalafior 2 dni 1 rok
kapusta, seler 2 tyg 1 rok
buraki 3 tyg 1 rok
ziemniaki 2 tyg 1 rok

mam nadzieje że Ci pomogłam

Odpowiedz na/ edytuj Jak długo przechowujecie mięso w zamrażarce?