Wątek grzybowy.

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
tak w ogóle to pojęcie "rydze" zawiera kilka gatunków grzybów fachowo nazywających się mleczaje: mleczaj właściwy "rydz", mleczaj świerkowy, mleczaj jodłowy, mleczaj zmienny...charakteryzuje je wszystkie pomarańczowo-czerwone mleczko wypływające po uszkodzeniu czy przekrojeniu miąższu - najpopularniejszy i najczęściej zbierany jest mleczaj świerkowy, prawdziwy rydz to już bardzo rzadki gatunek...
występują w różnych rejonach Polski (poza nią też, ale na tym to już kompletnie się nie znam), pod różnymi drzewami i wszystkie nazywane są przez miejscową ludność właśnie rydzami
atlasy podają okres występowania od sierpnia do października, ale przy sprzyjającej pogodzie i warunkach mogą się pojawiać wcześniej i rosnąć jeszcze w listopadzie, w cieplejszym klimacie oczywiście dłużej
mają charakterystyczny smak i zapach, który nie wszystkim pasuje i smakuje, trzeba samemu spróbować i się przekonać

Odpowiedz na/ edytuj Wątek grzybowy.