Wątek grzybowy.

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

zewa
  • zewa

  • Posty: 1113
  • Przepisy: 2423
  • Artykuły: 131
Pyza napisał(a):

to chyba wiem - najprawdopodobniej to maślak pstry, u nas zwany jakubkiem albo bagniakiem - lubię dopytywać się o nazwy regionalne i porównywać je

a ze zdjęciami często jest ciężko bo nie zawsze oddają rzeczywisty kolor grzyba, czasami oświetlenie w lesie zostawia wiele do życzenia...ja staram się zrobić nieznanemu grzybkowi kilka ujęć z różnych stron, sfotografować wierzch i spód kapelusza, trzonek w przybliżeniu albo inne szczegóły - wtedy rozpoznanie jest łatwiejsze

Te miodówki rzeczywiście są podobne do maślaków, ale nie mają tego śluzu na kapeluszu. No i są bardziej twarde od maślaków. Masz rację z tymi ujęciami, następnym razem postaram się zrobić zdjęcia z kilku stron. Ja robię zawsze zdjęcia telefonem komórkowym, bo aparat mam stary i ma tylko 2 megapiksele, więc robi gorsze zdjęcia niż moja komóra, która z kolei nie ma zbyt dużo pamięci.

Odpowiedz na/ edytuj Wątek grzybowy.