Pełne mleko tzn pełnotłuste prosto od krowy(kozy,owcy) nalezy podgrzać do temperatury 37 . Do letniego mleka dodajemy podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie (1g wystarcza na ok15-20 litrów mleka) i mieszamy obserwując czy mleko się zsiada...powstanie taki zlep...następnie dzieli się ten zlep na mniejsze części i wyciska rękami serwatkę...wtedy tez następuje formowanie sera...bowiem jest on ciepły (letni) i może przybrać różne kształty...Uformowany ser można włożyć do zimnej wody a potem gdy całość juz mamy uformowana wkładamy cały ser do zimnej(lodowatej) wody z solą; soli powinno byc tyle aby ser unosił się na wodzie( ja tyle nie daję) i w zalezności od wielkości sera i swoich upodobań smakowych trzymamy od 1 do kilku godzin ser w solance.
potem wyjmujemy i obsuszamy i SMACZNEGO!
Oscypki.
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Oscypki.
misia14
potem wyjmujemy i obsuszamy i SMACZNEGO!