Makaron powinien przejść smakiem sosu - wtedy nabierze smaku. Jak go naoliwisz to nie wchłonie sosu i wtedy będzie bez smaku.Chyba, że chcesz makaron dłużej przechowywać - wtedy oliwa służy temu aby się kluski nie posklejały i nie straciły wilgoci. Tak jak stoi w szkole gotowania i po to się ją ogląda żeby się czegoś nauczyć. Poza tym tak robią makaron Włosi.
A wy sobie róbta jak tam chceta, to wasze gary i wasz makaron.
Zgadzam się z Tobą, makaron zbyt "naoliwiony" nie dość, że nie przejmie smaku sosu, jeszcze się od niego oddziela.Ugotowany makaron przelewam zimną, przegotowaną wodą. Dobrze spłukany nie skleja się, nawet przechowywany w lodówce.
@Henia ale wiesz, że przepłukiwanie makaronu oprócz tego, żę go hartuje to wypłukuje z niego skrobię i właśnie w dużej mierze przez to się nie skleja.
Drogi Książę z bajki, wiem to doskonale! Tylko nie wiem skąd ta małpa przed moim nickiem! Aż tak źle mnie oceniasz?!
Szkoła gotowania
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Szkoła gotowania - jak mieszacie sos
Henia
Drogi Książę z bajki, wiem to doskonale! Tylko nie wiem skąd ta małpa przed moim nickiem! Aż tak źle mnie oceniasz?!