Uroczysta Kolacja

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Odp: Uroczysta Kolacja

chodkiewicz
albo
Drobiowe szaszłyki z pieczarek i papryki
Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka (ok. 1 kg)
Marynata:
1 łyżka musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
sos sojowy

średniej wielkości pieczarki (ok. 50 dag)
Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny

1 duża czerwona papryka (ok. 30 dag)
ostra papryka w proszku
Sposób wykonania:

Filety z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Musztardę wymieszać z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Gotową marynatę dodać do kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Pieczarki obrać ze skórki (kapelusz i trzonek). Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać do pieczarek i razem wymieszać. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę,

Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, pieczarkę, kurczaka, paprykę, kurczaka, pieczarkę, kurczaka itd. Gotowe szaszłyki posypać ostrą papryką w proszku i rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 25 minut, od czasu do czasu szaszłyki obracać, żeby się nie przypaliły. Podawać z ulubionym dipem i sałatką.

Z podanych składników wyjdzie około 18 szaszłyków.

Smacznego.

Odpowiedz na/ edytuj Uroczysta Kolacja