Oscypki.

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Oscypki.

misia14
  • misia14

  • Posty: 414
  • Przepisy: 290
  • Artykuły: 17
Foremki przywiozła mi znajoma z Podhala...więc wszędzie tam gdzie produkuja oscypki foremki można kupić....
foermki jednak nie są potrzebne aby wyprodukować taki ser...początkowo nie miałam foremek więc ser formowałam w ręku i dłużej był na sitku...mial wzorek sitka...może byc równiez przydatny lniany woreczek o niezbyt ścisłym splocie.
Najważniejsze są 2 składniki mleko i podpuszczka.
Podpuszczkę można nabyć na aukcjach internetowych np.na allegro.
Mleko może byc krowie,kozie czy tez owcze nie ma to znaczenia może tez byc mieszanka mleka...najważniejsze jest aby mleko było naturalne prosto od krowy,nie sklepowe bo takie się nie nadaje...powinniśmy tego mleka miec tez sporo...ja najczęściej robię z ok 10 litrów... z tej ilości mleka otrzymuje się ok. 1 kg sera

Odpowiedz na/ edytuj Oscypki.