Parzenie kawy

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Parzenie kawy

aDzius04
  • aDzius04

  • Posty: 145
  • Przepisy: 24
  • Artykuły: 7
MADZIALENKA napisał(a):

aDzius04 napisał(a):

mmm... czysta woda ze studni mojej babci i zalewanie "z góry"... wysoko trzymam czajnik... nie wiem czy to ma jakiś związek, ale bardziej mi smakuje

czajnik wysoko powoduje ze woda obnizy swoja temperature w czasi lania niektórzy mówia ze nie powinno sia zaparzac kawy wrzatkiem 100 C
A poza tym woda spadajac z wyzszej wysokosci robi wieksze zamieszanie w filizance co powoduje ze woda bardziej intensywnie omywa drobiny kawy wyciagajac z niej wiecej aromatu


no no... mamy tu prawdziwą encyklopedię
dzięki za wyjaśnienie. jednak ma to jakiś wpływ...

Odpowiedz na/ edytuj Parzenie kawy