Soda czy proszek

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Soda czy proszek

misia5
  • misia5

  • Posty: 2274
  • Przepisy: 701
  • Artykuły: 0
biedroneczki napisał(a):

misia5 napisał(a):

lukrowanepierniczki napisał(a):

Czego częściej używacie przy wypiekach? Wolicie sodę oczyszczoną czy może proszek do pieczenia?


Wolę proszek do pieczenia. Z sodą można przesadzić i jedzenie wypieków z nadmiarem sody nie jest miłe ani przyjemne, bo jest bardzo wyczuwalna. Raz poczęstowano mnie ciastkami owsianymi. Do dzisiaj mam ten smak w ustach Koleżanka dodała tyle sody co w przepisie było. Całą łyżkę. Ciastka owszem był lekkie i puszyste, ale można nimi było czyścić przypalone garnki. Okropność. 


Jakbyś o mnie pisała Mina moich rodziców jak zjedli takie ciastka o smaku sody oczyszczonej była bezcenna. Mama, aż łzy w oczach miała. Od tamtej pory unikam sody jak ognia


Soda jest świetnym spulchniaczem, ale trzeba stosować ją z umiarem. Bardzo łatwo przedobrzyć. Człowiek uczy się na błędach. Z drugiej strony może oni lubią takie ciastka. 

Odpowiedz na/ edytuj Soda czy proszek