Steki - jakie przyrządzacie?

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Steki - jakie przyrządzacie?

LegoJedi
  • LegoJedi

  • Posty: 82
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
kołczu napisał(a):

Ilu kucharzy tyle metod Ja słyszałem znowu, że solić po, pieprzyć przed


LegoJedi napisał(a):

Steak przed smazeniem musi miec temperature pokojowa (dotyczy to tez innych mies do smazenia). Smazy sie go na duzym ogniu na stalowej lub zeliwnej patelni (nie musi to byc patelnia grillowa) (srednio liczy sie 1,5 minuty na 1 cm grubosci steaka z kazdej strony) na odrobinie oleju. nastepnie wklada sie steaka do piekarnika rozgrzanego do ok 80-100 °C przykrytego folia aluminiowa na 10 minut by mieso odpoczelo. Solic sola morska mozna przed smazeniem... pieprzyc po smazeniu.


Hi to prawda .. szkoly sa rozne...... ja napisalem "mozna solic" bo soli w temperaturze sie nic sie nie stanie..... a pieprz za dlugo wysmazany moze sie spalic ....pozatym pieprz im dluzej jest podgrzewany tym bardziej jest pikantny i nie kazdy to lubi. Czyli krotko mowiac.. mozna spieprzyc sprawe hehehehehe
ps. swiezo zmielony pieprz w mlynku pachnie i smakuje lepiej jak ... swiezo przypalony hihihihi

Odpowiedz na/ edytuj Steki - jakie przyrządzacie?