Sypki ryż

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Sypki ryż

Babciagramolka
ostaki napisał(a):

i podajesz zimny ale zahartowany i sypki smaczneg.


Ratunku- Pyza chyba wyraźnie pisze - wypłukać ryż w zimnej wodzie ze skrobi ( oczywiście , że przed gotowaniem - płukanie po gotowaniu ryżu czy makaronu jest zupełnie bez sensu). Gatunek ryżu ma olbrzymie znaczenie - ryże kleiste takie jak na risotto ( np arborio) nie ugotują się na sypko. Najlepiej gotować ryż długoziarnisty w proporcji 1:3 . Czyli 1 szklanka ryżu na 3 szklanki wody. Zagotować ryż w lekko osolonej wodzie - doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem bez mieszania az wchłonie caą wodę ( minimum 30 minut ). Zdjąć z gazu i zawinąć np. w koc i zostawić na godzinę by ,, doszedł ".
Albo --- wypłukany ryż podsmażyc na klarowanym maśle , zalać wodą lub bulionem i gotować j/w .

Ryż gotowany w dużej ilości wody jest co prawda sypki pon odcedzeniu ale ze smakiem gorzej.

Odpowiedz na/ edytuj Sypki ryż