Kiedyś korzystałam z tego przepisu, ale tak jak mówię nie był idealny.
Przepis zaczerpnęłam ze stron internetowych. Zdaje się, że połączyłam dwa.
70 dag cukru pudru (4 i pół szklanki)
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki glukozy
70 ml wody
Do 70 ml ciepłej wody dodać żelatynę. Wymieszać i podgotować (uwaga: nie zagotować jej!) do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia dodać glukozę, rozmieszać by nie było grudek. Na stół wysypać 3 szklanki cukru i wlać żelatynę. Zagniatać i dosypywać cukier, aż uzyskamy konsystencję podobną do plasteliny. Lepiej dodac mniej niż więcej cukru, gdyz później w trakcie wałkowania i tak podsypujemy masę cukrem. Kiedy w masie jest go za dużo staje się coraz mniej plastyczna i kruszy się. Uwaga nie podsypywać mąką!
Tort urodzinowy
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Tort urodzinowy
ZanetaK
Przepis zaczerpnęłam ze stron internetowych. Zdaje się, że połączyłam dwa.
70 dag cukru pudru (4 i pół szklanki)
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki glukozy
70 ml wody
Do 70 ml ciepłej wody dodać żelatynę. Wymieszać i podgotować (uwaga: nie zagotować jej!) do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia dodać glukozę, rozmieszać by nie było grudek. Na stół wysypać 3 szklanki cukru i wlać żelatynę. Zagniatać i dosypywać cukier, aż uzyskamy konsystencję podobną do plasteliny. Lepiej dodac mniej niż więcej cukru, gdyz później w trakcie wałkowania i tak podsypujemy masę cukrem. Kiedy w masie jest go za dużo staje się coraz mniej plastyczna i kruszy się. Uwaga nie podsypywać mąką!
Myślę,ze można by go poprawić dodając CMC.