Czy przepis na "Galaretkową pomysłowość"
https://gotujmy.pl/galaretkowa-pomyslowosc,przepisy,128792.html
"autorstwa" Remika1515 nie powinien zostać usunięty z uwagi na fakt, że nie jest przepisem, a tylko sposobem na zmarnowanie wymienionych w nim składników ? Pozwolę sobie sięgnąć do źródła i zacytować za http://pl.wikipedia.org/wiki/Przepis_kulinarny , że przepis kulinarny to "algorytm czynności prowadzących do przygotowania potrawy" (niektórym to chyba umknęło). Niestety wykonując czynności wg wskazówek "autora" nie otrzymamy żadnej potrawy, tylko ciecz z owocami, którą będziemy zmuszeni wyrzucić...
Nie da rady - nikt nikomu nie może zabronić lubić twardej galaretki z owocami ( 3 galaretki na 1 litr wody- lub ,, pływającej " galaretki )- o gustach sie nie dyskutuje .Galaretka z kiwi stężeje jeśli owoce przed zalaniem galaretką przez kilka chwil obgotujemy - dla tego np. ananasa z puszki można zalac galaretką a świeżego nie -ale tego autor nie zaznaczył .
Przyznaję , że mam wiele razy problem z zaakceptowaniem niektórych przepisów - ale z drugiej strony nie odważę sie zablokować przepisu tylko dla tego , że jest on wg mnie beznadziejny .
Przepis kulinarny podawany przez użytkownika strony kulinarnej należy moim zdaniem zawsze traktować z olbrzymią dozą braku zaufania .Podają je laicy nie autorytety kulinarne i nie biorą za to odpowiedzialności . Co jednemu pasuje dla drugiego będzie nie jadalne .To loteria .Od tego są komentarze - tu pełna dowolność możemy komentować a autor może bronić swojego pomysłu .
Bardziej mnie przeraża to , że wszyscy wiemy skąd się tego typu przepisy biorą - z pogoni za punktami .
Buniu, szkoda, że nie ma jasnych reguł, które pozwalałyby Wam takie przepisy usuwać Jak większości tutaj (przynajmniej taką mam nadzieję) zależy mi, aby ukrócić te nieuczciwe praktyki i dlatego jeśli macie problem ze zmianą regulaminu w tym zakresie i przyznaniem moderatorom większej mocy decyzyjnej- zgłaszam się na ochotnika do jego modyfikacji... Oczywiście pro publico bono
Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Bernadetta
Buniu, szkoda, że nie ma jasnych reguł, które pozwalałyby Wam takie przepisy usuwać Jak większości tutaj (przynajmniej taką mam nadzieję) zależy mi, aby ukrócić te nieuczciwe praktyki i dlatego jeśli macie problem ze zmianą regulaminu w tym zakresie i przyznaniem moderatorom większej mocy decyzyjnej- zgłaszam się na ochotnika do jego modyfikacji... Oczywiście pro publico bono