Kiedy mieszkalismy w Polsce bylismy zawsze na dwóch wigiliach,u mojej babci gdzie spotykało się cztery pokolenia,a pózniej jechalismy do teściów.Staram się teraz tę magie wigilijnego wieczoru przeniesc do mojego domu,mimo iz nie będzie takiej ilości osób i napewno nie zrobie takiej kapusty jak moja babcia
Będą na pewno pierogi z kapustą i grzybami,gołąbki z sosem grzybowym,postna kapusta z grochem,ryba po grecku,barszcz czerwony z uszkami,śledzie i kompot niestety nie z suszu,gdyż nigdzie nie mogę go dostac,Wigilie zaczniemy oczywiście od modlitwy i łamania się opłatkiem,w Polsce było zawsze czytane pismo świete,tutaj niestety nie mamy polskiego wydania,wiec bedzie sama modlitwa.
Będą oczywiście śpiewane kolędy,a uwieńczeniem tego wyjątkowego wieczoru beda oczywiście prezenty pod choinka
Będzie mi bardzo brakowało oleju lnianego,który dodajemy praktycznie do każdej potrawy.Wiem,ze w naszych stronach ten olej jest bardzo popularny na Wigilie,ciekawa jestem czy jeszcze ktoś go używa
Kinia!
susz już zapakowany i jutro leci do Anglii:
Wigilia
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Wigilia
misia53
Kinia!
susz już zapakowany i jutro leci do Anglii: