Robiłam z proporcji 1 kg ryżu, 4 kg cukru, 10 l wody (butla 15 l, robiąc w mniejszej trzeba użyć odpowiednio mniej składników). Do tego garść rodzynek, drożdże winiarskie do wina białego + pożywka dla drożdży przygotowane wedle zaleceń na opakowaniu. Ryż wsypujesz do butli, cukier rozpuszczasz w połowie wody i studzisz, dolewasz do ryżu razem z pozostałą przegotowaną, ale wystudzoną wodą, wrzucasz rodzynki, a na koniec dodajesz drożdże i pożywkę. Mieszasz i odstawiasz butle zamkniętą korkiem z rurką fermentacyjną do czasu, aż przestanie pracować, następnie zlewasz znad osadu do czystej butli i odstawiasz, aby się wyklarowało i potem do butelek U mnie stoi już 5 lat i nie ma kto wypić
Robiłam też kiedyś ryżowo-ziołowe, ale gdzieś mi kartka z przepisem zniknęła.
Szkoda, że przepis się zgubił. Z chęcią bym się z nim zapoznała
Znalazłam przepis podczas przeprowadzki, ale zapomniałam o tym wątku na forum.
Na butlę 5 litrów: 0,5 kg ryżu, 1,5 kg cukru, ok. 3,5 litra wody, 1 cytryna, garść rodzynek, 13 g gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej), 4 ziarna ziela angielskiego, duża szczypta cynamonu, suszonego tymianku i suszonej mięty, drożdże do białego wina + pożywka dla drożdży.
Wodę zagotowujemy, w połowie wody rozpuszczamy cukier i studzimy, po wystudzeniu mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Tymianek i miętę zalewamy niewielką ilością wrzątku i parzymy przez chwilę. Do butli wsypujemy ryż, dodajemy rodzynki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i cynamon. Wlewamy wystudzony cukier, tymianek z miętą i dopełniamy wodą do ok. 3/4 butli. Na koniec dodajemy drożdże i pożywkę przygotowane według zaleceń na opakowaniu. Mieszamy i odstawiamy butle zamkniętą korkiem z rurką fermentacyjną do czasu, aż przestanie pracować, następnie zlewamy znad osadu do czystej butli i odstawiamy, aby się wyklarowało i potem do butelek
Wino ryżowe
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Wino ryżowe
Znalazłam przepis podczas przeprowadzki, ale zapomniałam o tym wątku na forum.
Na butlę 5 litrów: 0,5 kg ryżu, 1,5 kg cukru, ok. 3,5 litra wody, 1 cytryna, garść rodzynek, 13 g gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej), 4 ziarna ziela angielskiego, duża szczypta cynamonu, suszonego tymianku i suszonej mięty, drożdże do białego wina + pożywka dla drożdży.
Wodę zagotowujemy, w połowie wody rozpuszczamy cukier i studzimy, po wystudzeniu mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Tymianek i miętę zalewamy niewielką ilością wrzątku i parzymy przez chwilę. Do butli wsypujemy ryż, dodajemy rodzynki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i cynamon. Wlewamy wystudzony cukier, tymianek z miętą i dopełniamy wodą do ok. 3/4 butli. Na koniec dodajemy drożdże i pożywkę przygotowane według zaleceń na opakowaniu. Mieszamy i odstawiamy butle zamkniętą korkiem z rurką fermentacyjną do czasu, aż przestanie pracować, następnie zlewamy znad osadu do czystej butli i odstawiamy, aby się wyklarowało i potem do butelek