Zupy wszelkie

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Zupy wszelkie

Babciagramolka napisał(a):


Podoba mi się .Też mam po rosole pomidorówkę i potrawkę .
Uczulam tylko na opiekanie cebuli i marchewki nad palnikiem .Też tak robiłam aż mi ktoś uświadomił , ze przecież gaz spalając sie zostawia na cebuli smoły pogazowe a to nie jest akurat to co chcemy jeść . Cebulę i marchewke karmelizuję teraz na suchej patelni - przekrawam cebule i większe marchewki na pół - kładę na patelni i grzeję aż sie zrumieni - cukry zawarte w cebuli i marchewce zamieniają sie w karmel . Tak samo robię z porem. Nawet pietruszke można tak karmelizować. Palnik sobie odpuść - szkoda zdrowia.


A widzisz Buniu, nie wiedziałam o tym palniku. Tak robiła moja babka, mama, więc robię i ja. Teraz będę robić na patelni...

Odpowiedz na/ edytuj Zupy wszelkie