Olej w kuchni

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Olej w kuchni

mms123
  • mms123

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
JAKIE OLEJE DO SMAŻENIA?
OLEJ RYŻOWY – to kolejna propozycja dla tych, co lubią smażone potrawy. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, jednak nie zmienia smaku potraw. Zawiera cenną dla zdrowia i urody witaminę E. Jest ona niezbędnym antyoksydantem w naszym organizmie. Jest to jedna z najzdrowszych propozycji na rynku.
OLEJ KOKOSOWY – ma swoje tzw. „5 minut”. Panuje trend polecania oleju kokosowego w diecie. To wszystko dzięki badaniom przeprowadzonym w 2007 roku, gdzie na grupie kobiet otyłych pochodzenia brazylijskiego udowodniono, że używanie oleju kokosowego pozwala na podniesienie HDL („dobry” cholesterol) w organizmie, obniżając jednocześnie LDL („zły” cholesterol). To dzięki dużej zawartości kwasu laurynowego, który działa przeciwzapalnie. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej przyjmuje konsystencję stałą i ma biały kolor. Warto wybierać oleje nierafinowane, bo tylko one gwarantują nam w tym wypadku bezpieczeństwo i dobry wybór.
OLEJ SEZAMOWY – ma orzechowy posmak, a przez specyficzny smak i zapach niestety niewielu zwolenników. Mimo dużej zawartości kwasów omega-6 w stosunku do n-3, zaleca się jego wprowadzenie do diety ze względu na dobry wpływ na kości i stawy. Ponadto zawiera wiele cennych witamin jak te rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K oraz witamin z grupy B.

OLEJ Z AWOKADO – to idealna propozycja dla studentów, szczególnie w takim okresie jak sesja. Zawiera on bowiem dużą ilość lecytyny, która sprzyja pracy mózgu. Ponadto olej ten jest bogaty w zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz szereg witamin: A, B, C, D, E, K i PP. Może być używany zarówno do smażenia jak i spożywany na surowo.

( usunięte przez moderatora)

Odpowiedz na/ edytuj Olej w kuchni