Parzenie kawy

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Parzenie kawy

Remek
  • Remek

  • Posty: 2
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Heh...rzeczywiście kiedyś tak robiłem (kawa rozpuszczalna).... ale to chyba z czystego porządku-zamiast czekać na wodę i dopiero potem słodzić i "mleczyć" - od razu wsypywałem kawę z mlekiem i cukrem, rozpuszczałem a dopiero potem zalewałem wrzątkiem - tak gwoli formalności 2 razy mieszając łyżeczką... niemniej od kiedy kupiłem kafetierę - nie wyobrażam sobie poranka bez 10 min spędzonych przy tym urządzonku

Co do młynków do kawy-polecam żarnowe (nawet ręczne-z korbką) ALE jesli kupujecie to najlepiej jakby żarna były ceramiczno-nierdzewnostalowe i były elektryczne Dlaczego takie a nie tradycyjne, które "siekają " kawę?
W owych młynkach ustalać możemy grubość kawy-jesli robimy mokę to średnio lub grubiej zmielone ziarna-jeśli do ekspresu ciśnieniowego to cienko lub średnio-natomiast do polskiej "plujki" ja osobiście polecam średnie zmielenie
W zwykłym młynku jak posiekają ostrza tak będzie

zmieniono 1 raz (ostatnio 26 wrz 2010 03:03 przez Remek)

Odpowiedz na/ edytuj Parzenie kawy