trudno doradzać menu na posiłek dla ludzi, których się nie zna, ale może ja zacznę a inni coś dopiszą
1. jeśli znamy gości dobrze to wiemy czego nie lubią albo nie jadają z powodów zdrowotnych czy przekonań - i takich rzeczy absolutnie nie podajemy
2. dostosowujemy menu do swoich możliwości kucharzenia - nie porywaj się na jakieś super danie jeśli masz niewielkie pojęcie o gotowaniu bo są marne szanse, że potrawa się uda i zniechęcisz się do dalszych prób - lepiej podać coś prostego, ale dobrze doprawić, ładnie podać...
3. trzeba pamiętać nie tylko o jedzeniu, ale także o przygotowaniu samego stołu - nawet kanapki podane na ładnych talerzykach, z serwetkami, obrusem, kwiatkami na stole, będą smakowały lepiej
4. przemyśl już kilka dni wcześniej co masz zamiar przygotować, zaplanuj zakupy - pamiętaj, że zawsze może się zdarzy iż nie kupisz danego dnia jakiegoś świeżego produktu więc dobrze mieć jakiś alternatywny plan i awaryjne menu
5. przeczytaj dokładnie przepisy na potrawy, które chcesz przygotować - jeśli coś trzeba albo można zrobić dzień wcześniej (np. zamarynować mięso) - zrób to
na razie nic więcej nie przychodzi mi na myśl, ale zaraz na pewno któś inny pomoże
Przepis na kolacje!
Obserwuj wątekOdp: Odp: Przepis na kolacje!
Pyza
1. jeśli znamy gości dobrze to wiemy czego nie lubią albo nie jadają z powodów zdrowotnych czy przekonań - i takich rzeczy absolutnie nie podajemy
2. dostosowujemy menu do swoich możliwości kucharzenia - nie porywaj się na jakieś super danie jeśli masz niewielkie pojęcie o gotowaniu bo są marne szanse, że potrawa się uda i zniechęcisz się do dalszych prób - lepiej podać coś prostego, ale dobrze doprawić, ładnie podać...
3. trzeba pamiętać nie tylko o jedzeniu, ale także o przygotowaniu samego stołu - nawet kanapki podane na ładnych talerzykach, z serwetkami, obrusem, kwiatkami na stole, będą smakowały lepiej
4. przemyśl już kilka dni wcześniej co masz zamiar przygotować, zaplanuj zakupy - pamiętaj, że zawsze może się zdarzy iż nie kupisz danego dnia jakiegoś świeżego produktu więc dobrze mieć jakiś alternatywny plan i awaryjne menu
5. przeczytaj dokładnie przepisy na potrawy, które chcesz przygotować - jeśli coś trzeba albo można zrobić dzień wcześniej (np. zamarynować mięso) - zrób to
na razie nic więcej nie przychodzi mi na myśl, ale zaraz na pewno któś inny pomoże