Ratafia

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Ratafia

misia14
  • misia14

  • Posty: 414
  • Przepisy: 290
  • Artykuły: 17
kołczu napisał(a):

Trochę rozcieńczyłem, znalazłem wzór na rozcieńczanie spirytusu i twardo liczę, przypominają mi się lekcje matematyki

[(C1: C2)-1]x V1

Gdzie
- C1 to moc alkoholu posiadanego
- C2 to moc jaką chcę uzyskać
- V1 to ilość posiadanego alkoholu (w litrach)

Dorzuciłem wczoraj do ratafii wydrylowanych wiśni, podsypałem cukrem i zalałem spirytusem rozcieńczonym do około 40. Dzisiaj poziomeczki

ps. No i nastawiłem też nalewkę z czarnych porzeczek - Smorodinówka Foty i przepis niedługo wrzucę, niech puszczą trochę soczku najpierw


no nie wiem czy ten spirytus nie okaże się za słaby rozcieńczony do 40%, kilka lat temu robilam barylkę czyli owoce zasypywałam cukrem i zalewałam rumem, a rum powinien być 54%...całość nie wyszła zbyt mocna czy ostra po prostu w sam raz....poza tym chodzi również o zakonserwowanie owoców i przechowywanie....po prostu należy pamiętać, ze owoce dają sok, podobnie cukier które obniża moc trunku...

Odpowiedz na/ edytuj Ratafia