To co piszesz wydaje się logiczne Ja przyznam szczerze solę i pieprzę przed, ale wypróbuję i inne metody przy najbliższej okazji. Widziałem jak Jamie Oliver okłada swoje steki gałązkami tymianku w trakcie smażenia, a Gordon smaruje czosnkiem. Te wszystkie zabiegi i tak wydają mi się drugorzędne w walce o dobry stopień wysmażanie (celuję w medium, ale wychodzi różnie )
Tak naprawde to Gordon czy Oliver spieprzyli nie jeden kawalek miesa zanim powstal ten wlasciwy odcinek w TV.
Zawodowcy kupuja mieso u 1 handlarza i znaja jakosc tego miesa... my kupujemy gdzie sie da, wiec czasami nie wychodzi tak jakby sie chcialo. To ze Oliver wrzuca galazki tymianku czy rozmarynu albo czosnku ma swoj cel, pod wplywem temp wydzielaja z siebie aromaty ktore przechodza na mieso tzw. perfumowanie miesa. To wszystko kwestia smaku ale...
Polecam do smazenia (pieczenia) grubszego kawalka miesa uzywac specjalnego termometru (do miesa) np taki z czujnikiem na dlugim kabelku (mozna go uzywac tez w piekarniku)... ale jak jakosc miesa nie jest dobra ... to nic nie pomoze
Steki - jakie przyrządzacie?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Steki - jakie przyrządzacie?
LegoJedi
Tak naprawde to Gordon czy Oliver spieprzyli nie jeden kawalek miesa zanim powstal ten wlasciwy odcinek w TV.
Zawodowcy kupuja mieso u 1 handlarza i znaja jakosc tego miesa... my kupujemy gdzie sie da, wiec czasami nie wychodzi tak jakby sie chcialo. To ze Oliver wrzuca galazki tymianku czy rozmarynu albo czosnku ma swoj cel, pod wplywem temp wydzielaja z siebie aromaty ktore przechodza na mieso tzw. perfumowanie miesa. To wszystko kwestia smaku ale...
Polecam do smazenia (pieczenia) grubszego kawalka miesa uzywac specjalnego termometru (do miesa) np taki z czujnikiem na dlugim kabelku (mozna go uzywac tez w piekarniku)... ale jak jakosc miesa nie jest dobra ... to nic nie pomoze