Sushi

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Sushi

Babciagramolka
cherry napisał(a):

Ja też zrobiłam sushi, ale nie miałam aparatu. To było moje pierwsze sushi maki, z ogórkiem i łososiem. Dop tego oczywiście sos sojowy, pasta wasabi i marynowany imbir, ale... nie wyszło mi jak się spodziewałam. Tzn. technicznie sobie poradziłam, wszystko ładnie się zwinęło, nie rozpadało się, ale jakoś mało w tym moim sushi było smaku :/ nie wiem co zrobiłam źle, może za mało tego łososia dałam, przez co bardziej było czuć same algi i ryż

Następnym razem planuję je bardziej urozmaicić - krewetki, więcej łososia, sezam (spróbuję zrobić uramaki), tak, żeby nie było takie ryżowe...
jak zrobię to się podzielę zdjęciami i przepisem



A ryż był zakwaszony ? Bo cały smak shusi zaczyna się od ryżu .Ogólnie to wg mnie shusi jest przereklamowane - mnie w wersji japońskiej nie smakuje . Zrobione wg fusion np. ryż smażony ugotowany na bulionie ( może być warzywny ) z marynowanym buraczkiem , kawałkiem ogórka i wędzonym na gorąco ( nie na zimno ) łososiem - zawinięte w sparzoną sałatę lub por jest pyszne ( wg mnie nori jest be )

Odpowiedz na/ edytuj Sushi