Delikatny mus z ogórka i awokado podawany zazwyczaj w Hiszpanii w święta Bożego Narodzenia
Składniki: 1 średnie, dojrzałe awokado, pół ogórka, sok z połówki cytryny, pół szklanki warzywnego bulionu , 2 łyżeczki oliwy z oliwek (najlepiej Extra Virgin - Bulerias), kilka kropel sosu tabasko, łyżka posiekanego koperku, czarne oliwki, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Awokado obrać (najlepiej przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wybrać miąższ). Do rozdrobnionego łyżką lub widelcem miąższu dodać drobno pokrojonego ogórka. Wlać sok z cytryny, bulion, oliwę i wszystko razem zmiksować, aż powstanie gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu tabasco. Przełożyć do miseczek, udekorować pokrojonymi w krążki oliwkami - polecam szczególnie oliwki Stovitu marki Bulerias (wysoka jakość, sprowadzane z Sewilli, która jest "stolicą" oliwek)Schłodzić i podawać ze świeżym pieczywem i kieliszkiem wytrawnego białego wina.
Świąteczna potrawa hiszpańska
Obserwuj wątekOdp: Odp: Świąteczna potrawa hiszpańska
Matylda Mała
Składniki: 1 średnie, dojrzałe awokado, pół ogórka, sok z połówki cytryny, pół szklanki warzywnego bulionu , 2 łyżeczki oliwy z oliwek (najlepiej Extra Virgin - Bulerias), kilka kropel sosu tabasko, łyżka posiekanego koperku, czarne oliwki, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Awokado obrać (najlepiej przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wybrać miąższ). Do rozdrobnionego łyżką lub widelcem miąższu dodać drobno pokrojonego ogórka. Wlać sok z cytryny, bulion, oliwę i wszystko razem zmiksować, aż powstanie gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu tabasco. Przełożyć do miseczek, udekorować pokrojonymi w krążki oliwkami - polecam szczególnie oliwki Stovitu marki Bulerias (wysoka jakość, sprowadzane z Sewilli, która jest "stolicą" oliwek)Schłodzić i podawać ze świeżym pieczywem i kieliszkiem wytrawnego białego wina.