szkoły niepubliczne

Obserwuj wątek

Odp: Odp: szkoły niepubliczne

Aneta131
  • Aneta131

• Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Powiem tak są plusy i minusy. Mój syn idzie w tym roku do szkoły średniej. Zawsze chodził do szkół publicznych ale też dobrych. Nie trzeba płacić dużo pieniędzy, żeby dziecko miało bezpiecznie w szkole czy żeby szkoła miała wysoki poziom. Inna sprawa to zajęcia i tu się zgadzam, że w prywatnej placówce jest mnóstwo ciekawszych zajęć dodatkowych niż w państwowej. natomiast jeśli chodzi o resztę to nie ma znaczenia. W jednej z podstawówek była tworzona klasa płatna ( podst.państwowa ) zajęć więcej było ale też wszystko dużo płatnych. Te dzieci były odosobnione na świetlicy nie przebywały tylko miały zajęcia w swojej klasie do 17 tej i stamtąd były odbierane. Dzieci z klas państwowych narzekały na te bo nie mogły się z nimi bawić tamci ich nie wpuszczali do swojego grona ( bo na przerwach mogli się bawić z innymi ). Jeśli chodzi o dobre wyniki w rankingach z racji tego, że mój syn ma już 16 lat patrzcie przez palce. Naprawdę czasem mija się to z prawdą. Owszem poziom szkoły jest bardzo ważny ale bez przesady. Do szkoły średniej i tak pójdzie pewnie państwowej bo naprawdę nie od tego czy przejdzie edukację państwowo czy prywatnie zależy czy nasza pociecha będzie kimś w życiu. Uważam zatem, że mimo wszystko nie warto płacić za szkołę prywatną w to miejsce wolałabym zapłacić za więcej zajęć jakby chciał chodzić. W tym roku mój syn pisał test gimnazjalny. Boże co to się działo. Od początku chciał iść do technikum nie LO bo chce mieć zawód potem iść na studia ale nie chce siedzieć w LO. Jakie progi były do lepszych LO to się w głowie nie mieści i to wcale nie oznacza, że poziom w takiej szkole jest wysoki często normalny tylko szkoła z tradycjami np. Syn dostał się do klasy technik urządzeń i energetyki odnawialnej z przodującym j.niemieckim bo szkoła ma podpisaną umowę z Niemcami, którzy zabierają do siebie absolwentów bo sami nie maja wykształconej kadry. Jeśli wszystko pójdzie dobrze,, syn skończy szkołę, zda maturę i faktycznie wyjedzie do Niemiec chociażby, żeby poznać technologie zdobyć doświadczenie nie musi tam zostawać przecież, to czy warto wysyłać dziecko do szkół prywatnych wcześniej? Jak jest zdolne i mądre to i tak będziemy z niego dumni.

Odpowiedz na/ edytuj szkoły niepubliczne