Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

aganiok_30 napisał(a):

Mam pytanie odnośnie wstawiania przepisów właśnie .
Jeżeli przepis jest zaadaptowany przeze mnie z innego serwisu (a takich jest wiele) , czy mogę go wstukać podając np ,że przepis jest autorstwa tej czy tej osoby i został umieszczony w takim czy takim serwisie ?
I oczywiście do tego fotka mojego autorstwa .Wolę zapytać się wcześniej niż potem zostać rzucona na stos

Pytanie pozornie jasne w treści ale to zalezy jak pojmiemy pojęcie "zaadaptowany", czasem autor/ka przewrażliwiony/a czepiać się będzie istotnych czynnkió a czasem machnie reką na niemal skopiowany przepis (ja tak zrobiłbym najwyżej lekko docinajac w komentarzu '...BRAWO AUTOR, OBOJĘTNIE KIM JEST..."
Sprawa jes czasem prosta, podam Ci przykład mój i Astry: jest Ona twórcą jednego z moich przepisów, lekko zmienionym przeze mnie. Zapytałem czy mogę umieścić jako swój, uzyskałem zgodę, ...jednak zamieściłem wzmiankę kto jest rzeczywistym Twórcą tego przepisu.
Zobacz:
https://gotujmy.pl/drozdzowe-warkoczyki-bis,przepisy,34314.html
Czasem ta adaptacja jest w rzeczywistości inspiracją i trudno jrest o właściwą definicję.
Jeśli chcesz pomocy masz moje GG w profilu podaj treść oryginału i Swoją wersję, moze bezstronnie potrafie ocenić czy to inspiracja, czy co innego.
Pozdrawiam
(nie bój się na GG też nie "biję", niektórych tak ale nie uciekają ode mnie)

Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu