Ale czytania! Cieszę się bardzo, że znaleźli się doświadczenie "zielarze"! Ale mam pytanie - jak to jest ze smakiem i aromatem tych ziół z supermarketów przesadzanych do naszych doniczek?
Moje subiektywne odczucia są takie, że zioła z marketów nie są tak aromatyczne i nawet kolorem się różnią (bazylia jest dużo jaśniejsza od takiej, którą widywałem u eko producentów czy potem "zyskują"?
Czy może lepiej kupić sadzonki od zaufanego producenta? Widziałem takie mocno zielone krzewy na niektórych bazarach w Warszawie...
Szczerze powiem, że dla mnie nie ma jakiejś odczuwalnej różnicy. Wydaje mi się, że zapach zależy od odmiany, zaś kolor... no cóż, zioła marketowe są wysiewane do maleńkich doniczek i pędzone, żeby jak najszybciej urosły. Po wysadzeniu do większego pojemnika stają się mocniejsze i ciemniejsze.
Robercie, najlepiej będzie jak sam poeksperymentujesz
Do jedenej skrzynki wysadź bazylię z marketu, bazylię od eko producenta i wysiej trochę nasionek. Sam się przekonasz, która najbardziej Ci odpowiada
zmieniono 1 raz (ostatnio 27 lut 2013 20:14 przez edytaha)
Odpowiedz na/ edytuj Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku
Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku
Obserwuj wątekOdp: Odp: Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku
edytaha
Szczerze powiem, że dla mnie nie ma jakiejś odczuwalnej różnicy. Wydaje mi się, że zapach zależy od odmiany, zaś kolor... no cóż, zioła marketowe są wysiewane do maleńkich doniczek i pędzone, żeby jak najszybciej urosły. Po wysadzeniu do większego pojemnika stają się mocniejsze i ciemniejsze.
Robercie, najlepiej będzie jak sam poeksperymentujesz
Do jedenej skrzynki wysadź bazylię z marketu, bazylię od eko producenta i wysiej trochę nasionek. Sam się przekonasz, która najbardziej Ci odpowiada