wiecie może jak się ścina zioła, aby kontynuowały wzrost. Bazylii ścinamy szczyty wtedy się rozdwoi. Szczypiorek cienki nad ziemią, wtedy się rozrośnie. A jak jest w przypadku cząbru, szałwii, majeranku, oregano?
Nie jestem fachowcem, ale z przyjemnością podzielę się swoja wiedzą, którą nabyłam uprawiając zioła oraz dużo czytając na temat ich uprawy
Jeśli chodzi o bazylię, to masz rację, trzeba uszczykiwać wierzchołki, co zapobiega wyrastaniu pędów kwiatostanowych i pozwala na przedłużenie zbiorów, a jeśli już takiemu pędowi uda się wyrosnąć, trzeba go bezwzględnie usunąć. Troszkę szkoda, bo kwiatostany czerwonej bazylii są bardzo ładne
Majeranek i cząber po okresie kwitnienia trzeba przyciąć, żeby jesienią wytworzyły się nowe liście. Cząbru nie hodowałam, a majeranek jest raczej roślinką słabo rosnącą, więc zazwyczaj za mocno go oskubuję nie dając szansy na odbudowanie
Rozmaryn, macierzanka, oregano, szałwia - też trzeba uszczykiwać wierzchołki, a także zrywać większe liście po bokach, wtedy lepiej się rozkrzewiają.
Zioła wieloletnie, szczególnie krzewinki np. szałwię, czy tymianek trzeba wiosną przyciąć do wysokości ok 25 cm, spowoduje to wytworzenie większej ilości liści.
Mam nadzieję, że troszkę pomogłam
Odpowiedz na/ edytuj Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku
Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku
Obserwuj wątekOdp: Odp: Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku
edytaha
Nie jestem fachowcem, ale z przyjemnością podzielę się swoja wiedzą, którą nabyłam uprawiając zioła oraz dużo czytając na temat ich uprawy
Jeśli chodzi o bazylię, to masz rację, trzeba uszczykiwać wierzchołki, co zapobiega wyrastaniu pędów kwiatostanowych i pozwala na przedłużenie zbiorów, a jeśli już takiemu pędowi uda się wyrosnąć, trzeba go bezwzględnie usunąć. Troszkę szkoda, bo kwiatostany czerwonej bazylii są bardzo ładne
Majeranek i cząber po okresie kwitnienia trzeba przyciąć, żeby jesienią wytworzyły się nowe liście. Cząbru nie hodowałam, a majeranek jest raczej roślinką słabo rosnącą, więc zazwyczaj za mocno go oskubuję nie dając szansy na odbudowanie
Rozmaryn, macierzanka, oregano, szałwia - też trzeba uszczykiwać wierzchołki, a także zrywać większe liście po bokach, wtedy lepiej się rozkrzewiają.
Zioła wieloletnie, szczególnie krzewinki np. szałwię, czy tymianek trzeba wiosną przyciąć do wysokości ok 25 cm, spowoduje to wytworzenie większej ilości liści.
Mam nadzieję, że troszkę pomogłam