Margolata, powiedzenie "Lepszy rydz niż nic" dotyczy rośliny oleistej - lnianki - a nie, jak wszyscy myślą, rydza grzyba
ale do rzeczy...
mleczaj wełnianka ma charakterystyczne kłaczki na kapeluszu, czasami tylko przy jego brzegu - rydze są gładkie
wełnianka rośnie w brzozach - rydze pod drzewami iglastymi a więc po sosnami, świerkami, jodłami...
wełnianka ma białe mleczko wypływające w trzonka po przecięciu albo z blaszek po ich uszkodzeniu - rydze mają mleczko w różnych odcieniach koloru pomarańczowego
u wełnianki to mleczko nie zmienia koloru - rydzowe jaśnieje bądź ciemniej a uszkodzony, nakrojony czy uciśnięty owocnik rydza zmienia w tym miejscu kolor na zielonkawy
Z ciekawostek - mleczaj wełnianka po odpowiednim przygotowaniu ( po kilkukrotnym wymoczeniu i obgotowaniu) nadaje się do jedzenia - np. w Rosji jest marynowany, solony, kiszony...
Caroline, słabo widać, ale to gałęziak - nie wiem jaki, być może gałęziak zbity...jeśli tak to nie jest chroniony, ale piękny
Wątek grzybowy.
Obserwuj wątekOdp: Odp: Wątek grzybowy.
Pyza
ale do rzeczy...
mleczaj wełnianka ma charakterystyczne kłaczki na kapeluszu, czasami tylko przy jego brzegu - rydze są gładkie
wełnianka rośnie w brzozach - rydze pod drzewami iglastymi a więc po sosnami, świerkami, jodłami...
wełnianka ma białe mleczko wypływające w trzonka po przecięciu albo z blaszek po ich uszkodzeniu - rydze mają mleczko w różnych odcieniach koloru pomarańczowego
u wełnianki to mleczko nie zmienia koloru - rydzowe jaśnieje bądź ciemniej a uszkodzony, nakrojony czy uciśnięty owocnik rydza zmienia w tym miejscu kolor na zielonkawy
Z ciekawostek - mleczaj wełnianka po odpowiednim przygotowaniu ( po kilkukrotnym wymoczeniu i obgotowaniu) nadaje się do jedzenia - np. w Rosji jest marynowany, solony, kiszony...
Caroline, słabo widać, ale to gałęziak - nie wiem jaki, być może gałęziak zbity...jeśli tak to nie jest chroniony, ale piękny