Wątek grzybowy.

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
Maślaki obiera się nie z powodu trującej skórki tylko z powodu śluzu na niej. Jest bardzo ciężkostrawny i ma zwyczaj bardzo długo zalegać w przewodzie pokarmowym powodując dolegliwości gastryczne. Moczy się więc całe maślaki kilka godzin (można zostawić na noc) w 10% roztworze wody z solą kuchenną po czym dokładnie płucze pod bieżącą wodą.Solanka ten śluz rozpuszcza, wystarczy tylko spłukać resztki. A, i jeszcze jedno - niech Was nie zwiedzie sucha skórka w czasie słonecznego dnia. Śluz tylko zasycha a przy odrobinie wilgoci "puchnie" i kłopoty gotowe.

Odpowiedz na/ edytuj Wątek grzybowy.