Watek z zapytaniem o opinie

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Watek z zapytaniem o opinie

Babciagramolka
Dziewczyny !
Coś Wam powiem - ( pewnie to Sarenki nie pocieszy ) . Żyję na tym świecie trochę dłużej niż Wy i nauczyłam .się ,że :
-przyjaciela ma się jednego ( czasem dwóch ) w życiu - albo wcale
-znajomych należy trzymać na dystans
-w stosunku do obcych należy być życzliwym bo to służy naszemu dobremu samopoczuciu , a nic nie kosztuje
-Rodzina dzieli się na najbliższych i resztę ( najbliższym się wybacza ,a na resztę można się obrazić )
- nie pozwalajmy innym wchodzić z butami w nasze życie - nie pomogą a spokój zakłócą
- jest olbrzymia różnica między zazdrością a zawiścią . Zazdrość jest konstruktywna ( np ja zazdroszczę wszystkim którzy potrafią robić na szydełku - nawet od lat usiłuję się nauczyć - tylko ze szybko mnie to nudzi) - zawiść niszczy

A w takich sytuacjach jak opisujesz Sarenko najlepiej zacisnąć zęby ( ale tak by nikt nie widział ,że się denerwujesz ) i na przekór wszystkiemu powiedzieć coś miłego o tej osobie . Czasem to pomaga . Ktoś taki się reflektuje ,że przegiął. A jak to nie pomoże to najprościej grzecznie zapytać tego kogoś o co mu chodzi .Czasem jest tak , ze akurat ta osoba nie ponosi winy za atmosferę - a to inni gadając co ślina na język przyniesie doprowadzają do konfliktu między Wami. Z tego co piszesz wynika ,że ten ktoś jest też dobrym i cenionym pracownikiem tak jak Ty - może obie jesteście sola w oku tym słabszym ? Pomyśl.Miłego dnia życzę - nie warto sie stresować.

zmieniono 1 raz (ostatnio 24 sie 2009 09:22 przez Babciagramolka)

Odpowiedz na/ edytuj Watek z zapytaniem o opinie