U nas
1. kompot z suszu z fasolą "jasiek"
2.żurek z dużą ilością suszonych grzybów tylko z borowika i ziemniaki
3.barszcz czerwony z uszkami grzybowymi,
4.łazanki z grzybami lub pierogi z kapustą i grzybami,
5.karp smażony,
6.karp w galarecie,
7.ryby po grecku ,
8.ryby na kwaśno,
9,śledzie co roku inne (nowe przepisy) 2 rodzaje,
10. sałatka jarzynowa
11.kutia,
12.miód,placek z makiem (makowiec lub rolada)
wino Martini wytrawne ,prezenty,
śpiewanie kolęd,a potem na PASTERKĘ.
Po pasterce dalsza biesiada i tak o godz.3 nad ranem koniec trzeba iść spać żeby rano wstać i znowu można było świętować.
Tereniu ,muszę Cię zapytać ,bo jestem zaskoczona ,że makówek nie robisz tylko kutię skąd ten zwyczaj?
Wigilia
Obserwuj wątekOdp: Odp: Wigilia
misia53
Tereniu ,muszę Cię zapytać ,bo jestem zaskoczona ,że makówek nie robisz tylko kutię skąd ten zwyczaj?