Wino ryżowe

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Wino ryżowe

skuter5
  • skuter5

  • Posty: 899
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
jolao napisał(a):

Robiłam z proporcji 1 kg ryżu, 4 kg cukru, 10 l wody (butla 15 l, robiąc w mniejszej trzeba użyć odpowiednio mniej składników). Do tego garść rodzynek, drożdże winiarskie do wina białego + pożywka dla drożdży przygotowane wedle zaleceń na opakowaniu. Ryż wsypujesz do butli, cukier rozpuszczasz w połowie wody i studzisz, dolewasz do ryżu razem z pozostałą przegotowaną, ale wystudzoną wodą, wrzucasz rodzynki, a na koniec dodajesz drożdże i pożywkę. Mieszasz i odstawiasz butle zamkniętą korkiem z rurką fermentacyjną do czasu, aż przestanie pracować, następnie zlewasz znad osadu do czystej butli i odstawiasz, aby się wyklarowało i potem do butelek U mnie stoi już 5 lat i nie ma kto wypić

Robiłam też kiedyś ryżowo-ziołowe, ale gdzieś mi kartka z przepisem zniknęła.


Zaciekawiłaś mnie tym winem ryżowo ziołowym. Możesz coś więcej o nim powiedzieć?

Odpowiedz na/ edytuj Wino ryżowe