To wbrew pozorom bardzo trudny biznes. Kojarzy nam się z wielkimi zyskami, bo ceny żywności ekologicznej są dużo wyższe, ale prawda jest taka, że taka produkcja jest ryzykowna. Np. chleb bez konserwantów nie poleży dłużej - zeschnie się i trzeba go wyrzucić, nabiał też jest nietrwały itd. itd. Trzeba sprostać wysokim wymogom aby dostać certyfikat, są problemy z zakupem czystych ekologicznie nasion i pasz - często trzeba je sprowadzać z zagranicy, a te są drogie, potem jest problem ze skupem itd. A marże handlowe są takie same jak na innych produktach. Produkcją żywności ekologicznej trudnią się zwykle pasjonaci i jak na razie ich zyski nie są oszałamiające, wielu jest sfrustrowanych trudnościami i się poddają.
A powiem Ci Tit,ze akurat swoj chleb,dobrze wypieczony moze polezec dluzej i bedzie w lepszym stanie niz ten kupiony.Przekonalam sie o tym odkad zaczelam go sama piec
Żywność ekologiczna
Obserwuj wątekOdp: Odp: Żywność ekologiczna
Netka
A powiem Ci Tit,ze akurat swoj chleb,dobrze wypieczony moze polezec dluzej i bedzie w lepszym stanie niz ten kupiony.Przekonalam sie o tym odkad zaczelam go sama piec