Parzenie kawy

Obserwuj wątek

Odp: Parzenie kawy

luna19
  • luna19

  • Posty: 1158
  • Przepisy: 572
  • Artykuły: 0
Lubię kawę Grecką ale tu niestety niema takiej... chodzi za mną tamten aromacik

Jest przyrządzana w mosiężnych lub miedzianych rondelkach z długą rączką (tygielek, po Grecku briki ) Podaje się napój bardzo słodki. Używa się do jego przyrządzania kawy bardzo drobno zmielonej, na mączkę.

Należy wziąć 1 łyżeczkę na na każdą porcję, wymieszać z taką samą ilością cukru i wlać odpowiednią ilość wody, aby otrzymać żądaną liczbę małych porcji. Postawić naczynie na malutkim ogniu, zagotować nie mieszając, zestawić z ognia i znów postawić na ogniu i zagotować; napój tym razem się spieni. Zamieszać i zdjąć z ognia. Poczekać 20 sek. i zagotować po raz trzeci. Zamieszać odczekac chwilke az osad opadnie i napełnić filiżanki kawą.
obrazek

Odpowiedz na/ edytuj Parzenie kawy