Parzenie kawy

Obserwuj wątek

Odp: Parzenie kawy

Babciagramolka
Z przyjemnością odświeżam watek parzenia kawy .Z kawą to jest tak jak z herbatą - zaparzona byle jak - smakuje byle jak .Trzeba zacząć od tego ,że nie powinno się kupować kawy mielonej - tylko ziarnistą i mielić sobie w domu .Jak już się nie da inaczej to tą mieloną trzymać w szczelnym nie przezroczystym słoiczku ( pudełku ) - bo wietrzeje .Przed zaparzeniem dobrze jest porcję zmielonej kawy wstawić na kilka minut do ciepłego ( wyłączonego ) piekarnika . Po zalaniu kawy wodą dobrze jest przykryć naczynie w którym parzymy i zostawić na 2-3 minuty by spokojnie się zaparzyła - dopiero potem zamieszać i słodzić .Doskonale smakuje kawa tzw ,, z garnka " tzn kilkukrotnie doprowadzana do wrzenia .
Polecam samodzielne robienie kaw smakowych i aromatyzowanie kaw ( np przez włożenie do słoiczka z kawą laski wanilii .)

https://gotujmy.pl/kawa-z-czekolada-i-cacao-choix-,przepisy,51347.html
https://gotujmy.pl/kawa-z-kardamonem-,przepisy,50303.html
https://gotujmy.pl/kawa-piernikowa-,przepisy,52996.html
https://gotujmy.pl/kawa-cynamonowo-czekoladowa-,przepisy,48556.html
obrazek obrazek obrazek


zmieniono 1 raz (ostatnio 15 sty 2010 18:51 przez Babciagramolka)

Odpowiedz na/ edytuj Parzenie kawy