Odnawiam wątek bo chcialam pokazać Wam jak ja robię moją kawę i cappucino. Rady Buni co do mielenia kawy są wspaniałe. Najlepiej kupować kawę w ziarnach, przechowywać ją w zamknietym pojemniku (nawet w lodówce) i mielić ją tylko przed zaparzeniem.
Włożyłam trzy zdjecia.....wybaczcie nie moje, znalezione w internecie, bo moja mocca jest tak zużyta że jest mi wstyd pokazywać ją na forum ......ale z takiej kawa wychodzi najlepiej
Pierwsze zdjecie to klasyczna mocca z aluminium (to bardzo wazne). Kawa do niej nie powinna być zmielona zbyt miałko bo para z trudem przechodzi przez sitko.
Drugie zdjęcie to urządzenie do ubijania piany z mleka (zimnego lub ciepłego) To coś w rodzaju klasycznej maślniczki do wyrabiania masła....tylko w miniaturze.
Trzecie zdjęcie to spiralka na baterię ktora wibrując ubija mleko w garnuszku.
Jak widzicie nie potrzeba drogich i skomplikowanych maszyn aby samemu , w domu zrobic wspaniałe espresso czy cappucino.
zmieniono 4 razy (ostatnio 20 lut 2010 23:10 przez Evi)
Parzenie kawy
Obserwuj wątekOdp: Parzenie kawy
Evi
Włożyłam trzy zdjecia.....wybaczcie nie moje, znalezione w internecie, bo moja mocca jest tak zużyta że jest mi wstyd pokazywać ją na forum ......ale z takiej kawa wychodzi najlepiej
Pierwsze zdjecie to klasyczna mocca z aluminium (to bardzo wazne). Kawa do niej nie powinna być zmielona zbyt miałko bo para z trudem przechodzi przez sitko.
Drugie zdjęcie to urządzenie do ubijania piany z mleka (zimnego lub ciepłego) To coś w rodzaju klasycznej maślniczki do wyrabiania masła....tylko w miniaturze.
Trzecie zdjęcie to spiralka na baterię ktora wibrując ubija mleko w garnuszku.
Jak widzicie nie potrzeba drogich i skomplikowanych maszyn aby samemu , w domu zrobic wspaniałe espresso czy cappucino.