Pigwa

Obserwuj wątek

Odp: Pigwa

Sardynka
  • Sardynka

  • Posty: 116
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Nie sprawdzalam jeszcze ale ten przepis podobno jest dobry :

owoce umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę
z cukru ugotować syrop z jak najmniejszą ilością wody.
owoce przełożyć do naczynia szklanego zalać ciepłym syropem.
Po wystudzeniu wlewać powoli rozcieńczony przegotowaną wodą spirytus.

nalewka ta powinna stać kilka miesięcy, im dłużej tym smak wyborniejszy i kolor coraz bardziej bursztynowy. Ja zlewam ją po pół roku, do owoców dolewam szklankę czystej wódki, po kilku dniach cedzę przez filtr do kawy i wlewam do nalewki.

Taka nalewka ma niepowtarzalny smak i aromat. Im dłużej stoi tym lepszy. Jest nieporównywalna do takiej robionej tylko z soku z pigwy i spirytusu

zmieniono 1 raz (ostatnio 09 mar 2013 00:59 przez Sardynka)

Odpowiedz na/ edytuj Pigwa