- 7 ziemniaków
- 1 duża lub średnia marchewka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mąki (najlepiej razowej, albo białej wymieszanej z otrębami)
- 1 łyżka płatków żytnich lub owsianych
- 1-2 jajka
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 szczypty soli (do smaku)
- można dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Warzywa obierz, zetrzyj marchewkę i ziemniaki na drobnej tarce.
Cebulę drobno posiekaj, dodaj do ziemniaków i marchewki.
Wymieszaj, dodaj mąkę, płatki/otręby, pieprz i sól oraz jajka, wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej, gdy jest już bardzo gorący kładź ciasto łyżką i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawaj ciepłe, z kefirem, śmietaną, jogurtem, albo z cukrem.
Odpowiedz na/ edytuj placki ziemniaczane po zydowsku
placki ziemniaczane po zydowsku
Obserwuj wątekOdp: placki ziemniaczane po zydowsku
Pasi-brzuch
Przepis na latkes
Dla 4-6 osób
Składniki:
- 7 ziemniaków
- 1 duża lub średnia marchewka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mąki (najlepiej razowej, albo białej wymieszanej z otrębami)
- 1 łyżka płatków żytnich lub owsianych
- 1-2 jajka
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 szczypty soli (do smaku)
- można dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Warzywa obierz, zetrzyj marchewkę i ziemniaki na drobnej tarce.
Cebulę drobno posiekaj, dodaj do ziemniaków i marchewki.
Wymieszaj, dodaj mąkę, płatki/otręby, pieprz i sól oraz jajka, wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej, gdy jest już bardzo gorący kładź ciasto łyżką i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawaj ciepłe, z kefirem, śmietaną, jogurtem, albo z cukrem.