Heniu - podpuściłas mnie i masz mnie na ,, sumieniu ,, - obżarłam się . Narobiłam sobie takiego apetytu na pierogi ,ze zrobiłam dzis jeszcze tańsze i prostsze . Juz mówię jakie :
Pierogi na ciężkie czasy :
Jak budżet nam trzeszczy w szwach nie ma jak pierogi . W zasadzie za grosze . Albo jak mamy ochotę na cos super smacznego . Paradoks- nie - prawda .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 szklanki mąki + mąka do posypywania
1,2 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
4 cebule średniej wielkości
kilka łyżek oleju
pieprz mielony
- utłuc ziemniaki na puree
- cebule pokroić w pól plasterki i usmażyć na złoto na 4 łyżkach oleju
-zmieszać ziemniaki z 2/3 cebuli( reszta zostanie do okraszenia ) i doprawić solą i pieprzem
-z farszu uformować 20 kulek
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Na blat wsypać trochę mąki i na nią wyłożyć ciasto. Wyrabiać rękami ( uwaga bo jest gorące 0 podsypując mąką .Ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
Odpowiedz na/ edytuj Porady- podpowiedzi na kryzys
Porady- podpowiedzi na kryzys
Obserwuj wątekOdp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Babciagramolka
Pierogi na ciężkie czasy :
Jak budżet nam trzeszczy w szwach nie ma jak pierogi . W zasadzie za grosze . Albo jak mamy ochotę na cos super smacznego . Paradoks- nie - prawda .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 szklanki mąki + mąka do posypywania
1,2 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
4 cebule średniej wielkości
kilka łyżek oleju
pieprz mielony
- utłuc ziemniaki na puree
- cebule pokroić w pól plasterki i usmażyć na złoto na 4 łyżkach oleju
-zmieszać ziemniaki z 2/3 cebuli( reszta zostanie do okraszenia ) i doprawić solą i pieprzem
-z farszu uformować 20 kulek
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Na blat wsypać trochę mąki i na nią wyłożyć ciasto. Wyrabiać rękami ( uwaga bo jest gorące 0 podsypując mąką .Ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .