Dzięki, Bunia - to co napisałaś natchnęło mnie nadzieją, że może coś z tego będzie... Filetować oczywiście nie potrafię, ale mam jeszcze miesiąc na naukę. Popytam wśród znajomych, może nauczą. Przy okazji nasunęło mi się kilka pytań.
- Czy da się łatwo zrobić zupę rybną? Jak? Warzywa raczej z puszki, choć raz na tydzień będziemy zawijać do portów.
- Piszesz o smażeniu w tłuszczu - czy masz na myśli odrobinę oleju, który później wylewam, czy raczej większą ilość, którą będę zlewał i przechowywał np w słoiku? Przy okazji - nie przepadam za smalcem, za to uwielbiam oliwę, czy można zastąpić itd?
- Wyczuwam, że sama gotowałaś w podróży, być może ryby - Czy to prawda, że ryba morska najsmaczniejsza jest tuż po złowieniu? W jaki sposób wyciągnąć ten smak?
- Piszesz: ... kostki bulionowe warzywne, ugotować na nich gruby makaron ( tak by było trochę w wywarze jak w zupie i do tego wrzucać kawałki filetów rybnych - zaciągnąć śmietanką do kawy w proszku - 1. czego ma być trochę w wywarze? 2. te kawałki filetów rybnych mają być wcześniej jakoś podsmażone czy wrzucać kawałki surowej ryby? 3. ta śmietanka to płynna czy w proszku czy obojętnie?
Czy wszystkie ryby przygotowuje się tak samo? Duże, małe, tłuste, kolczaste, śledź, dorsz, bez różnicy ?
I ostatnie pytanie, nieco nie a`propos - czy masz jakieś doświadczenia z zabieraniem pieczywa? Wymyśliłem, że pójdę do jakiejś piekarni i poproszę o przygotowanie 40 bochenków o "przedłużonej trwałości" (to możliwe, i to bez konserwantów) ale... 1 - czy da się taki chleb (lub inny placek) przygotować w domu? 2. jak to przechowywać?
M
Odpowiedz na/ edytuj Potrzebny mi PROSTY przepis na rybę. pomocy !
Potrzebny mi PROSTY przepis na rybę. pomocy !
Obserwuj wątekOdp: Potrzebny mi PROSTY przepis na rybę. pomocy !
Madro
- Czy da się łatwo zrobić zupę rybną? Jak? Warzywa raczej z puszki, choć raz na tydzień będziemy zawijać do portów.
- Piszesz o smażeniu w tłuszczu - czy masz na myśli odrobinę oleju, który później wylewam, czy raczej większą ilość, którą będę zlewał i przechowywał np w słoiku? Przy okazji - nie przepadam za smalcem, za to uwielbiam oliwę, czy można zastąpić itd?
- Wyczuwam, że sama gotowałaś w podróży, być może ryby - Czy to prawda, że ryba morska najsmaczniejsza jest tuż po złowieniu? W jaki sposób wyciągnąć ten smak?
- Piszesz: ... kostki bulionowe warzywne, ugotować na nich gruby makaron ( tak by było trochę w wywarze jak w zupie i do tego wrzucać kawałki filetów rybnych - zaciągnąć śmietanką do kawy w proszku - 1. czego ma być trochę w wywarze? 2. te kawałki filetów rybnych mają być wcześniej jakoś podsmażone czy wrzucać kawałki surowej ryby? 3. ta śmietanka to płynna czy w proszku czy obojętnie?
Czy wszystkie ryby przygotowuje się tak samo? Duże, małe, tłuste, kolczaste, śledź, dorsz, bez różnicy ?
I ostatnie pytanie, nieco nie a`propos - czy masz jakieś doświadczenia z zabieraniem pieczywa? Wymyśliłem, że pójdę do jakiejś piekarni i poproszę o przygotowanie 40 bochenków o "przedłużonej trwałości" (to możliwe, i to bez konserwantów) ale... 1 - czy da się taki chleb (lub inny placek) przygotować w domu? 2. jak to przechowywać?
M