Podsyłam Wam fajny przepis na nalewkę ze śliwek z pestkami
1,5 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)
20 g pestek
0,6 kg cukru
1 l czystej wódki lub spirytusu 60%
0,2 l rumu.
Śliwki należy umyć i wyjąć z nich pestki. Zostawiamy ok. 20 g pestek. Resztę wyrzucamy.
Owoce i pestki wrzucamy do gąsiora. Słodzimy ok. pół kilo cukru ( można trochę mniej lub więcej, w zależności od gustu). Potem całość trzeba zalać wódką (ja zalałam spirytusem do nalewek), dolać rumu i mieszać przez parę dni.
Potem gąsiorek trzeba odstawić w ciemne miejsce. Po czterech tygodniach należy zlać płyn i dla klarowności przefiltrować przez płótno.
Nalewkę można degustować już po dwóch tygodniach.
Prosty przepis na nalewkę
Obserwuj wątekOdp: Prosty przepis na nalewkę
karamba
1,5 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)
20 g pestek
0,6 kg cukru
1 l czystej wódki lub spirytusu 60%
0,2 l rumu.
Śliwki należy umyć i wyjąć z nich pestki. Zostawiamy ok. 20 g pestek. Resztę wyrzucamy.
Owoce i pestki wrzucamy do gąsiora. Słodzimy ok. pół kilo cukru ( można trochę mniej lub więcej, w zależności od gustu). Potem całość trzeba zalać wódką (ja zalałam spirytusem do nalewek), dolać rumu i mieszać przez parę dni.
Potem gąsiorek trzeba odstawić w ciemne miejsce. Po czterech tygodniach należy zlać płyn i dla klarowności przefiltrować przez płótno.
Nalewkę można degustować już po dwóch tygodniach.