Prowokacja!

Obserwuj wątek

Odp: Prowokacja!

chef
  • chef

  • Posty: 406
  • Przepisy: 16
  • Artykuły: 0
Tomat i olika former innehåller stora mängder av en karotenoid, som finns i blodplasman, vars namn är lykopen. Det är just lykopenet som gör att tomaten är röd. Detta näringsämne återfinns endast i aprikoser, blodgrape, vattenmelon och just tomat. I studier har det dessutom visat sig en positiv inverkan på karotenoid-absorptionen genom värmebehandling, det vill säga att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än färska tomater. Skillnaden är ganska markant: Tomater råa 3025, tomater kokade 4400, tomatjuice på burk 9318µg lykopen per 100g.

Tomat är huvudingrediens då man lagar Gazpacho, som är en spansk tomatsoppa med färsk basilika, selleri, vitlök och som serveras kall. Tomat används också till tomatsåsen på pizzan, i ketchup och är en av de vanligaste ingredienserna i en svensk grönsallad.

Odpowiedz na/ edytuj Prowokacja!