SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Z ciasta przygotować naleśniki (trochę ciasta pozostawić). Szpinak obrać i obgotować, następnie odcisnąć, drobno posiekać, dodać uprzednio namoczone i odciśnięte czerstwe bułki, przyprawy i jaja. Naleśniki ułożyć na desce, zakładając brzegi jeden na drugi, posmarować złączone brzegi surowym ciastem. Rozsmarować masę ze szpinaku, zwinąć w czworokątne paczuszki Maczać w pozostałym cieście naleśnikowym, panierować i smażyć na tłuszczu. Podawać z ziemniakami purée i surówkami.
Odpowiedz na/ edytuj Przepis na potrawy z warzywami dla dzieci
Przepis na potrawy z warzywami dla dzieci
Obserwuj wątekOdp: Przepis na potrawy z warzywami dla dzieci
magdalennab
Ciasto:
35 dag mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól
jajo
Nadzienie:
1,40 kg szpinaku
łyżka masła
1,5 łyżki mąki
3 łyżki mleka
2 bułki czerstwe
6 łyżek tartej bułki
sól
ząbek czosnku
pieprz ziołowy
2 jaja
3 łyżki tłuszczu do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Z ciasta przygotować naleśniki (trochę ciasta pozostawić). Szpinak obrać i obgotować, następnie odcisnąć, drobno posiekać, dodać uprzednio namoczone i odciśnięte czerstwe bułki, przyprawy i jaja. Naleśniki ułożyć na desce, zakładając brzegi jeden na drugi, posmarować złączone brzegi surowym ciastem. Rozsmarować masę ze szpinaku, zwinąć w czworokątne paczuszki Maczać w pozostałym cieście naleśnikowym, panierować i smażyć na tłuszczu. Podawać z ziemniakami purée i surówkami.